Alles over een uitvaart in Den Haag

As bewaren in Den Haag

De as van een overledene kan op verschillende manieren worden bewaard. Men kan er voor kiezen om de as thuis te bewaren of om de as bij te zetten op een begraafplaats of bij het crematorium. Er zijn verschillende plekken in Den Haag waar de as kan worden bijgezet en er zijn ook heel wat as objecten waar de as in bewaard kan worden. Denk daarbij aan urnen, assieraden, askunstwerken.

Asbestemmingen zijn er in vele maten en soorten, maar ook in uiteenlopende prijscategorieën. Het bij het kiezen van de juiste asbestemming dan ook verstandig om rekening te houden met het beschikbare budget. Het aanbod is heel groot. Hieronder staan een aantal voorbeelden van asbestemmingen waaruit gekozen kan worden.

Urnen

Urnen worden verkocht in verschillende prijscategorieën. Er zijn eenvoudige exemplaren op de markt maar ook hele luxe die gemaakt zijn kostbare materialen. Vaak kopen nabestaanden een grote urn met een aantal mini urnen die er net zo uitzien als de grote. Op die manier kan de meeste as op een centrale plek worden bewaard, maar kunnen meerdere nabestaanden een klein beetje thuis bewaren. Zo blijft de overledene gevoelsmatig dichtbij verschillende mensen.

Op www.urnenwinkel.nl is het mooiste aanbod van urnen te vinden. De urnen worden hier al aangeboden van 60 euro. Mensen kunnen selecteren op materialen en kleuren. In Den Haag zijn ook enkel kunstenaars actief die zelf handmatig urnen maken.

Assieraden

Een assieraad is een bijzonder en stijlvol object om de as van een overleden dierbare letterlijk bij je te dragen. Er zijn diverse juweliers in Den Haag die speciale assieraden verkopen. Ze worden verkocht in uiteenlopende prijscategorieën. Die prijsverschillen zitten in het gebruikte materiaal maar ook in het aantal arbeidsuren die nodig zijn om het sieraad te produceren. Voorbeelden van assieraden zijn horloges, kettingen, armbanden, ringen etc. Eigenlijk alle sieraden die mensen ook ‘gewoon’ kunnen dragen.

Een klein beetje as van de overledene wordt in een kleine ruimte gestopt die in het sieraad zit. Deze ruimte wordt meestal gesloten met een heel klein schroefje. Dat maakt het mogelijk om de as in de toekomst te verplaatsen naar een andere asbestemming.

Op www.urnenwinkel.nl is een grote collectie assieraden te zien. Ze worden aangeboden vanaf c.a. 50 euro en zijn er online te bestellen.

As in een kunstwerk

Een speciaal askunstwerk kan een hele mooie asbestemming zijn. Er zijn diverse kunstenaars in Den Haag en ook in de rest van het land die hele mooie askunstwerken maken. Het bijzondere is dat het vaak handgemaakte en unieke kunstwerken zijn.

De kunstenaar maakt in overleg met de familie een ontwerp voor een kunstwerk. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Het is verstandig om vooraf te bedenken waar het kunstwerk komt te staan. Dat kan bijvoorbeeld in de eigen achtertuin of op een begraafplaats. Als het askunstwerk buiten wordt geplaatst moet het wel stevig worden geplaatst om te voorkomen dat dieven het kunnen stelen. Het is daarom ook verstandig om rekening te houden met het te gebruiken materiaal. Koper en brons wordt tegenwoordig vaak gestolen. Voor families is het een vreselijk drama als ze ontdekken dat hun kunstwerk met de onvervangbare as van hun dierbare is verdwenen.

Een askunstwerk kan ook in huis worden geplaatst. Er zijn heel veel opties waarbij het voor bezoekers niet direct herkenbaar is als een asbestemming. Het onderstaande filmpje laat een voorbeeld zien van hoe een glasbewerker asbestemmingen helemaal met de hand maakt van glas.Hieronder een ander voorbeeld van een askunstwerk. Deze wordt gemaakt door Zinc about it.

As bewaren bij crematorium

Zowel crematorium Ockenburgh als crematorium Nieuw Eykenduynen bieden verschillende mogelijkheden aan om de as te bewaren. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden per crematorium.

Crematorium Ockenburgh

 • Urnenmuur
 • Binnencolumbarium
 • Urnentuin
 • Gedenkplaatjes
 • Gedenkstenen

Nieuw Eykenduynen
 • Urnenmuur
 • Binnencolumbarium
 • Urnentuin
 • Gedenkplaatjes
 • Gedenkstenen


 • Crematorium Haagse Duinen
  • Urnenmuur
  • Urnengraf


 • Medewerkers van de crematoria in Den Haag kunnen nabestaanden in een gesprek adviseren over de bestemming van de as. Kijk voor contactgegevens in het hoofdstuk Crematorium in Den Haag.

  Overlijden in regio Den Haag melden?
  Bel nu direct: 088 - 605 1206