Alles over een uitvaart in Den Haag

Mijn eigen uitvaart regelen

Het is mogelijk om bij leven je eigen uitvaart te regelen. Sommige mensen vinden het een prettig idee om alles al tot in detail te hebben vastgelegd terwijl andere mensen er de voorkeur aan geven om alleen een aantal hoofdzaken vast te leggen. Voor nabestaanden kan het belangrijk zijn dat iemand bij leven een aantal zaken heeft vastgelegd. Want het komt nog steeds voor dat uitvaartondernemers bij families komen waar men niet eens weet of de overledene wilde worden begraven of gecremeerd.

Nabestaanden worden vaak overvallen door het overlijden van hun dierbare. In die emotionele tijd moet de familie heel veel belangrijke keuzes maken voor het afscheid van de overledene. Wanneer de familie geen idee heeft wat de wensen van de overledene waren kan het voorkomen dat men het niet eens kan worden. Dat zorgt soms voor onnodige extra stress in een tijd dat men eigenlijk alleen maar bezig zou willen zijn met het verwerken van het verlies.

Door bij leven een aantal zaken vast te leggen kan heel wat onduidelijkheid worden voorkomen. Er zijn verschillende manieren om je uitvaartwensen bij leven vast te leggen.

Verklaring uitvaart wensen

Uitvaartwensen kunnen worden vastgelegd in een verklaring. Dat kan al heel eenvoudig door zelf een aantal zaken op papier te zetten. Maar het is ook mogelijk om zaken officieel te laten vastleggen bij de notaris. Wanneer iemand zijn of haar uitvaartwensen zelf op papier zet moet men de verklaring ondertekenen en de datum van de ondertekening vermelden. Als iemand na verloop van tijd andere wensen krijgt is het belangrijk om die wijzigingen op te nemen in de verklaring. Officieel is het zo dat de ondertekenaar dan duidelijk moet maken dat de eerdere verklaring is herroepen. Men kan dat doen door op te schrijven: Hierbij herroep ik mijn verklaring van (datum ondertekening oude verklaring).

Meer informatie over het officieel vastleggen van wensen is te vinden in de infotheek van Uitvaart.nl. Deze informatie is te vinden in het hoofdstuk Wensen vastleggen.

Je eigen uitvaart bespreken

Niet iedereen wil zijn of haar eigen uitvaart vastleggen op papier. In dat geval is het verstandig om je uitvaart wensen te bespreken met een naaste, bijvoorbeeld je partner. Het is niet per se nodig om alle details te bespreken, het kan al volstaan door aan te geven of iemand na zijn of haar overlijden wil worden begraven of gecremeerd. Als iemand begraven wil worden kan nog worden besproken waar iemand begraven wil worden. Er zijn verschillende begraafplaatsen in Den Haag waar mensen begraven kunnen worden.

Het is voor veel mensen toch een geruststellende gedachte dat hun nabestaanden weten wat hun uitvaartwensen zijn.

Ter beschikking stelling van de Wetenschap

Mensen die hun lichaam ter beschikking willen stellen van de wetenschap moeten dit bij leven vastleggen. Om in aanmerking te komen moet contact worden opgenomen met een van de zeven anatomische instituten in Nederland. In Den Haag is geen anatomisch instituut waar mensen hun lichaam ter beschikking kunnen stellen. Deze zijn te vinden in Amsterdam, Leiden, Utrecht, Nijmegen, Groningen, Maastricht en Rotterdam.

Het anatomisch instituut zal een codicil versturen naar de aanvrager die deze moet invullen. Het codicil wordt door het anatomisch instituut opgeslagen. Het is heel belangrijk dat mensen hun dierbare op de hoogte stellen van hun wens om het lichaam ter beschikking te stellen. Het zal ook gevolgen hebben voor het verwerkingsproces van de nabestaanden omdat er meestal geen tijd is om een ‘gewone uitvaartplechtigheid’ te houden.

In de infotheek van Uitvaart.nl is uitgebreide informatie te vinden over het ter beschikking stellen van een lichaam. Daar is ook veel informatie te vinden over de procedure na overlijden en het feit dat niemand de garantie krijgt dat zijn of haar lichaam na overlijden ook daadwerkelijk zal worden aangenomen. Het ter beschikking willen stellen wil dus niet per definitie zeggen dat er geen uitvaar (en dus ook kosten) zal worden gehouden.

Wat gaat jouw uitvaart kosten?

Een uitvaart is een kostbare aangelegenheid. Mensen die willen weten wat de uitvaart van hun wensen zal gaan kosten kunnen dit uitrekenen met de handige online uitvaart kostencalculator. De kostencalculator gebruikt de gemiddelde tarieven die worden gehanteerd door uitvaartondernemers uit heel Nederland. Het gebruik van de kostencalculator is geheel gratis.

Het is ook mogelijk om je eigen uitvaart bij leven al helemaal te regelen met een uitvaartondernemer. Op die manier kan alles al tot in detail worden geregeld zodat nabestaanden na het overlijden geen zorgen hebben van het regelen van de uitvaart. In Den Haag zijn tientallen uitvaartondernemers actief. Zij hanteren verschillende tarieven en hebben vaak ook uiteenlopende manieren van werken. Het is mogelijk om Uitvaartondernemers uit Den Haag met elkaar te vergelijken op prijs, kwaliteit en persoonlijkheid. Op Uitvaartmarkt.nl kan een uitgebreide wensenlijst worden ingevuld. Na enkele uren krijgt de aanvrager offertes van verschillende uitvaartondernemers uit Den Haag. Verschillende van deze uitvaartondernemers versturen bij de offerte ook een video mee waardoor de aanvragen precies kan zien met wie hij of zij te maken heeft. Daarmee kunnen mensen voorkomen dat ze te maken krijgen met een uitvaartondernemer die helemaal niet bij ze past. Het gebruik van Uitvaartmarkt.nl is kosteloos.

Het is ook mogelijk om uitvaartondernemers uit Den Haag met elkaar te vergelijken op Uitvaartoffertes.nl. Deze vergelijkingssite is wat eenvoudiger van opzet en focust zich vooral op prijsverschillen tussen uitvaartondernemers in Den Haag. Ook het gebruik van UIitvaartOffertes.nl is kosteloos en vrijblijvend.

Inspiratie voor invulling uitvaart

Op Uitvaart-Den-Haag.nl is uitgebreide informatie vinden over alles wat te maken heeft met het onderwerp uitvaart in Den Haag. In de infotheek staan alle onderwerpen op een rij. De informatie gaat bijvoorbeeld over de keuze van een locatie voor de condoleance, de begraafplaatsen in Den Haag, crematie in Den Haag, grafmonumenten, asbestemming, rouwvervoer in Den Haag en nog veel meer. De informatie kan mensen inspireren om een uitvaart geheel naar eigen wens en smaak in te vullen. Dat kan soms helemaal buiten de standaard uitvaarttradities om. Wist u dat het in Den Haag mogelijk is om de uitvaartplechtigheid te houden in de eigen achtertuin? Een condoleance in een kroeg of in de sportkantine? In Den Haag is een enorm groot en divers aanbod als het gaat om het invullen van een uitvaart. Dat maakt het mogelijk om een uitvaart ook echt heel persoonlijk in te vullen.

Overlijden in regio Den Haag melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206