Alles over een uitvaart in Den Haag

Eenzame uitvaart in Den Haag

Het komt voor dat inwoners van Den Haag heel eenzaam leven. Soms zelfs zo eenzaam dat er nooit iemand bij hen op bezoek komt. Als deze mensen komen te overlijden is er soms helemaal niemand die de uitvaart kan of wil regelen. Conform de Wet op de lijkbezorging moet de gemeente Den Haag in dat geval zorgen dat de overleden persoon op een waardige manier wordt begraven of gecremeerd.

Meestal lukt het de gemeente om na het overlijden van een eenzaam persoon toch in contact te komen met familie. In sommige gevallen zijn die bereid om aanwezig te zijn bij de uitvaart. Maar het komt ook voor dat er helemaal niemand wordt gevonden en er dus ook niemand is die op de hoogte gebracht kan worden van het overlijden van de betreffende persoon.

Dienst SZW regelt uitvaarten

De dienst SZW is verantwoordelijk voor de uitvoering van uitvaarten die door de gemeente moeten worden geregeld. SZW heeft afspraken met een uitvaartonderneming in Den Haag die de uitvaarten uitvoert. Na een overlijden zal de gemeente altijd proberen om uit te zoeken of de overledene zijn of haar uitvaartwensen heeft vastgelegd op papier. Als dat niet zo is dan wordt de overledene begraven op begraafplaats Oud Eik en Duinen.

De gemeente kan proberen om de gemaakte kosten te verhalen op directe familieleden. In het hoofdstuk geen geld voor de uitvaart is meer informatie te vinden over de kosten die de gemeente Den Haag maakt voor een uitvaart.

Nooit alleen begraven

De gemeente Den Haag heeft duidelijke afspraken met de uitvaartondernemer die de uitvaart regelt. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat er altijd iemand aanwezig moet zijn bij uitvaart. Als er helemaal geen familie of vrienden worden gevonden nemen medewerkers van de uitvaartondernemer en medewerkers van begraafplaats Oud Eik en Duinen de plek van de familie in. Op die manier zal nooit iemand helemaal alleen worden begraven in Den Haag.

De uitvaartleider zal het woord voeren tijdens de plechtigheid. De gemeente Den Haag maakt bij eenzame uitvaarten ook gebruik van de diensten van de stichting De Eenzame Uitvaart. Op tourbeurt maken dichters van deze stichting een gedicht voor een eenzaam overleden Hagenees. De dichter leest dit gedicht voor tijdens de uitvaart. Een uitvaart op kosten van de gemeente is doorgaans wel een sobere uitvaart. Dat houdt onder andere in dat er na de plechtigheid geen hapjes worden geserveerd tijdens de condoleance en dat men gebruik maakt van een goedkope kist.

Overlijden in regio Den Haag melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206