Alles over een uitvaart in Den Haag

Begraafplaatsen in Den Haag

Er zijn in Den Haag tien begraafplaatsen te vinden. De gemeente Den Haag heeft twee begraafplaatsen onder haar beheer, de rest zijn particuliere begraafplaatsen. Op de begraafplaatsen kan men kiezen uit verschillende soorten graven. Men kan vaak kiezen uit een algemeen graf, een particulier graf of (als het om een overleden kind gaat) een kindergraf.

Ook zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden op het gebied van asbestemming op de begraafplaatsen. Het gaat dan vaak om urnengraven, as verstrooiing of columbariums. Kijk voor meer informatie hierover in ons hoofdstuk over Asbestemming.

Algemeen of particulier graf

Bij een begrafenis moet men de keuze maken tussen een particulier- of algemeen graf. Een algemeen graf wordt doorgaans na 10 jaar geruimd. Hierdoor is een algemeen graf een stuk goedkoper dan een particulier graf. Maar er zijn nog meer verschillen waar men goed rekening mee moet houden bij het kiezen van een graf.

Bij een algemeen graf worden drie willekeurige personen in volgorde van overlijden in hetzelfde graf begraven. Na 10 jaar wordt het graf geruimd en worden de menselijke resten bijgezet in een massagraf (ook wel knekelput genoemd). Het is wel mogelijk om de resten daarna alsnog te begraven in een particulier graf. Op een algemeen graf is wel ruimte om een gedenksteen te plaatsen, maar de ruimte hiervoor is een stuk kleiner dan bij een particulier graf. Er moet immers ruimte voor drie gedenkstenen zijn.

In een particulier graf is ook ruimte voor twee of drie overledenen, maar de rechthebbende (grafeigenaar) bepaalt wie er in mag worden begraven. Een particulier graf wordt vaak voor langere tijd uitgegeven (20 of 30 jaar) en men kan na het verlopen van deze periode de graftermijn opnieuw verlengen. Ook is het op sommige begraafplaatsen in Den Haag mogelijk om een graf voor onbepaalde tijd te huren.

Gemeentelijke begraafplaatsen in Den Haag

Den Haag heeft twee gemeentelijke begraafplaatsen. Begraafplaats Kerkhoflaan en begraafplaats Westduin. Naast graven is er op de begraafplaatsen ook veel ruimte voor asbestemmingen en is het mogelijk om gebruik te maken van de aula of condoleanceruimte.

Begraafplaats Westduin

Begraafplaats Westduin is ruim opgezet. Op de groene begraafplaats vindt u naast algemene en particuliere graven een urnentuin. Ook is er een apart gedeelte voor Islamitische graven. Er is op de begraafplaats een aula en een condoleanceruimte aanwezig.

Op de begraafplaats staat een monument voor de leden van de Stijkelgroep. De Stijkelgroep was een verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks worden op 4 mei de gevallenen van de oorlog bij dit monument herdacht. Kijk voor meer informatie ook op www.stijkelgroep.nl. Verder liggen Martinus Nijhoff en Blonde Dolly (Johanna Niemans) op de begraafplaats begraven. De begraafplaats Westduin is dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Tijdens de zomertijd blijft de begraafplaats open tot uiterlijk 21.00 uur.

Begraafplaats Westduin
Ockenburghstraat 27
2553 AA Den Haag
Telefoon: (070) 350 40 36
Website gemeente Den Haag

Begraafplaats Kerkhoflaan

Op deze begraafplaats vindt u een aantal bijzondere monumenten, waaronder twee mausoleums. Ook liggen op de begraafplaats, ontworpen door de Haagse stadsarchitect Zeger Reyers, een aantal bekende Nederlanders begraven, waaronder schrijfster Anna Bosboom-Toussaint en de politici Pieter Jelles Troelstra en Johan Thorbecke.

Er is op de begraafplaats een aula en een condoleanceruimte aanwezig. Ook heeft deze begraafplaats een digitale informatiezuil waarmee u snel een graf kan vinden en een plattegrond kan printen. De begraafplaats Kerkhoflaan is dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Tijdens de zomertijd blijft de begraafplaats open tot uiterlijk 21.00 uur.

Begraafplaats Kerkhoflaan
Kerkhoflaan 12
2585 JB Den Haag
Telefoon: (070) 350 40 36
Website gemeente Den Haag

Particuliere begraafplaatsen

 Particuliere begraafplaatsen

Begraafplaats Nieuw Eykenduynen

Midden in Den Haag ligt Begraafplaats Nieuw Eykenduynen van Yarden. Op de groene begraafplaats zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van begraven, maar ook zijn er veel asbestemmingen aanwezig zoals een columbarium, urnengraven en een strooiveld. Op het terrein bevindt zich ook een sfeervol uitvaartcentrum en crematorium van Yarden.

Begraafplaats Nieuw Eykenduynen
Kamperfoeliestraat 2A
2563 KJ Den Haag
070 – 3258396

Begraafplaats Oud Eik en Duinen

Begraafplaats Oud Eik en Duinen wordt beheerd door Monuta. De begraafplaats is één van de oudste en grootste van Nederland. Op het terrein liggen meer dan 20.000 graven. Bijzonder zijn de vele monumentale graven wat zorgt voor een unieke sfeer. Op het terrein is ook Monuta Innemee gevestigd.

Begraafplaats Oud Eik en Duinen
Laan van Eik en Duinen 40
2564 GT Den Haag
070 – 4470000

Begraafplaats St. Barbara

Begraafplaats St. Barbara dateert uit 1920. De begraafplaats is ontworpen door architect Nicolaas Molenaar. Het groene herdenkingspark heeft een oppervlakte van 5,5 hectare en is een oase van rust. Op de begraafplaats zijn verschillende faciliteiten aanwezig voor een uitvaart zoals een kapel/aula, condoleanceruimte, familiekamer en een stilte-ruimte.

Begraafplaats St. Barbara
St. Barbaraweg 6
2516 BT Den Haag
070-3503718
Stichting R.K. Begraafplaatsen te 's-Gravenhage

Begraafplaats St. Petrus Banden

Begraafplaats St. Petrus Banden dateert uit 1830 en is ontworpen door architect Adriaan Tollus. Kenmerkend voor deze katholieke begraafplaats is vooral haar monumentale architectuur: de neoclassicistische kapel uit 1838 en de langgerekte neoromaanse arcade uit 1885. De begraafplaats is dan ook een rijksmonument. Op de begraafplaats zijn alle faciliteiten aanwezig voor een uitvaart, waaronder een, in 2001 grondig gerestaureerde, kapel.Begraafplaats St. Petrus Banden
Kerkhoflaan 10
2585 JB Den Haag
070-3503718
Stichting R.K. Begraafplaatsen te 's-Gravenhage


Begraafplaats Ter Navolging

De begraafplaats Ter Navolging is in 1780 aangelegd in de Scheveningse duinen. Tegenwoordig is de historische begraafplaats omringd door bebouwing, maar straalt het nog steeds de oude sfeer uit. De mogelijkheden op de begraafplaats zijn zeer beperkt. Er is een beperkt aantal beschikbare grafkelders en ook voor de bijzetting in urnenkelders zijn de mogelijkheden zeer beperkt. In de toekomst moet dit worden uitgebreid.

Begraafplaats Ter Navolging
Duinstraat 1
2584 AV Den Haag
070-3454505
www.ternavolging.nl


RK begraafplaats St. Jozef

Relatief kleine RK begraafplaats omgeven door groen in Loosduinen.

RK begraafplaats St. Jozef
Burgemeester Hovylaan 70
2552 ZA Den Haag
070-3979413

Abdijkerkhof

De begraafplaats ligt naast een van de oudste gebouwen (de Abdijkerk) van Den Haag. Omstreeks 1230 bouwden cisterciënzer monniken de abdij die later werd vernield. Van het klooster resteert (deels) de abdijkerk, welke gerestaureerd werd door de Staten van Holland met stenen afkomstig van de abdij. In 2011 is de begraafplaats gerenoveerd en werd de begraafplaats uitgebreid met veertig graven.

Abdijkerkhof
Willem III straat 40
2552 BS Loosduinen, Den Haag

Joodse begraafplaats Scheveningen

In 1694 kochten Joodse immigranten een weiland aan de Scheveningseweg voor een Joodse begraafplaats. In het midden staat het metaheerhuisje waarin de doden gereed werden gemaakt voor de begrafenis. Er liggen ruim 10.000 mensen begraven. De begraafplaats wordt niet meer gebruikt.

Joodse begraafplaats Scheveningen
Scheveningseweg 21A
2517 KS Den Haag
070-3240400

Overlijden in regio Den Haag melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206