Directe hulp na een overlijden
Als iemand is overleden moeten er in relatief korte tijd een aantal zaken worden geregeld. Hieronder een overzicht met opeenvolgende stappen die mensen het beste kunnen nemen na een sterfgeval.
1 Huisarts bellen
Als iemand is overleden moet de (huis)arts een verklaring van overlijden opstellen. Deze verklaring is nodig om in de gemeente waar iemand is overleden verlof tot begraving of crematie te kunnen krijgen. Alleen artsen kunnen een verklaring van overlijden afgeven. Als iemand in het ziekenhuis is overleden kan de behandelend arts een verklaring van overlijden opstellen. Als iemand een overledene aantreft die mogelijk om het leven is gekomen door een misdrijf of als gevolg van zelfdoding moet de vinder direct het alarmnummer 112 bellen.
2 wensen van de overledene
Sommige mensen hebben hun uitvaartwensen vastgelegd op papier. Meestal bewaren mensen hun uitvaartwensen bij de belangrijke papieren (denk aan verzekeringspapieren, paspoort, etc.). Controleer of de overledene in het bezit is van een codicil of donorverklaring. Deze verklaring bewaren de meeste mensen in hun portemonnee, jas of tas. Op het Centraaltestamentenregister.nl kan gratis worden gecontroleerd of de overledene een testament heeft.
3 Uitvaartverzekering
Zoek uit of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Als dat niet het geval is kan direct worden doorgegaan met het kiezen van de uitvaartondernemer. Als de overledene een uitvaartverzekering had is het belangrijk om te achterhalen of het om een kapitaalverzekering gaat of een naturaverzekering. Bij een kapitaalverzekering is de familie helemaal vrij in de keuze van de uitvaartondernemer. Bij een naturaverzekering wil de verzekeraar de uitvaart het liefst zelf verzorgen. Het staat families overigens helemaal vrij om toch voor een andere uitvaartondernemer te gaan. In dat geval is het wel verstandig om even te bellen met de verzekeraar om te vragen welk bedrag er in dat geval wordt uitgekeerd.
4 Uitvaartondernemer uitkiezen
Neem rustig de tijd om uit te zoeken welke uitvaartondernemer het beste bij u past. Op Uitvaartmarkt.nl kunt u kosteloos verschillende uitvaartondernemers uit Den Haag met elkaar vergelijken op prijs, kwaliteit en persoonlijkheid. Dit kan u honderden euro’s besparen en omdat verschillende uitvaartondernemer zich ook voorstellen in een video weet u van te voren precies of de uitvaartondernemer bij u past of niet.
Er is nog een 2e betrouwbare vergelijkingssite: Uitvaartoffertes.nl. Deze is wat eenvoudiger van opzet en focust zich vooral op prijsverschillen tussen uitvaartondernemers in Den Haag. Ook het gebruik van UIitvaartOffertes.nl is kosteloos en vrijblijvend.
5 Kleding en sieraden
Denk vast na welke kleding de overledene zal dragen bij de opbaring. Leg deze kleding en sieraden alvast klaar voor de uitvaartverzorger.
6 Foto overledene
Leg een foto klaar van de overledene. De uitvaartverzorger kan deze foto gebruiken bij het verzorgen van de overleden.
7 Aangifte van overlijden bij de gemeente Den Haag
Als iemand is overleden in Den Haag dan moet er bij de gemeente Den Haag aangifte van overlijden worden gedaan. De gemeente zorgt er dan voor dat het overlijden wordt verwerkt bij de burgerlijke stand en de Basisregistratie Personen. Dit kunt u zelf doen of door de uitvaartverzorger laten regelen. Kijk ook voor meer informatie op Aangifte van overlijden bij de gemeente Den Haag.
8 Uitvaart regelen
Samen met de uitvaartondernemer zal de familie de uitvaart gaan organiseren. Er moeten heel veel keuzes gemaakt worden (welke kist, crematie of begrafenis, thuis opbaren of in een uitvaartcentrum, de plechtigheid, condoleance, opstellen rouwkaarten, etc.
9 LET OP! Dieven
Dieven houden helaas geen rekening met mensen die net iemand hebben verloren. Sterker nog, er bestaan mensen die zich juist specialiseren op het bestelen van nabestaanden. Ze gebruiken berichten op sociale media en rouwadvertenties in kranten. Het is daarom raadzaam om geen privé adres te noemen in een rouwadvertentie. Gebruik het adres van uw uitvaartondernemer voor correspondentie. Dieven weten namelijk dat er op het moment van de uitvaart niemand thuis is en uit ervaring weten ze ook dat de meeste buren ook bij de uitvaart aanwezig zullen zijn. Daardoor kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Het kan daarom verstandig zijn om iemand uit de buurt te vragen om gedurende de uitvaart even op het huis te letten.