Alles over een uitvaart in Den Haag

Grafmonument kiezen in Den Haag

Na de teraardebestelling van een overledene hoeft de familie niet direct een grafmonument te laten plaatsen. De grond moet eerst nog inklinken voordat het grafmonument geplaatst kan worden. Meestal wordt een paar maanden gewacht voordat het grafmonument wordt geplaatst. In die tijd kan de familie in alle rust uitzoeken welk soort grafmonument ze willen.

Grafmonumenten worden gemaakt van diverse soorten materialen, denk aan glas, natuursteen, hout of perspex. Grafmonumenten worden aangeboden voor de meest uiteenlopende tarieven. Het gebruikte materiaal en de arbeidstijd heeft invloed op de prijs, maar het kan natuurlijk ook simpelweg zijn dat de ene steenhouwer duurder is dan de andere. Het is daarom niet onverstandig om offertes aan te vragen bij meerdere makers van grafmonumenten. In Den Haag zijn diverse bedrijven en kunstenaars die grafmonumenten maken. Er valt dus heel wat te kiezen.

Hoe kies je een grafmonument

Een grafmonument kiezen kan soms nog best lastig zijn. Dat komt omdat er heel veel soorten monumenten worden aangeboden. Nabestaanden die niet weten wat ze mooi vinden kunnen zich laten inspireren door eens te wandelen over een begraafplaats. Daar zijn tientallen soorten graven te zien. Het voordeel van kijken op een begraafplaats is dat men het monument ook kan bekijken in de omgeving waar het straks geplaatst zal worden. Dat geeft een heel ander beeld dan een plaatje op internet of een monument in een showroom.

Als men een monument ziet wat ze mooi vinden kunnen ze er een foto van maken met hun telefoon. Die foto kunnen ze dan voorleggen aan de steenhouwer die het kan gebruiken om op basis van die foto een monument te tekenen. Het is ook mogelijk om een kunstenaar te vragen om een uniek grafmonument te ontwikkelen. Op die manier krijgt de overledene een heel bijzonder grafmonument.

Vergunning voor grafmonument

Nabestaanden mogen niet zomaar een grafmonument laten plaatsen op een graf. Alle begraafplaatsen in Den Haag hebben hun eigen regels als het gaat om het plaatsen van een grafmonument. Soms heeft de familie veel vrijheid in de keuze van het monument maar het kan ook zijn dat het moet voldoen aan strenge eisen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een overledene is begraven in een oud deel van de begraafplaats. In dat geval wil de beheerder doorgaans dat de eenheid bewaard blijft. Als er dan opeens een heel modern kleurrijk monument wordt geplaatst tussen de oude graven is dat niet heel fraai. Daarom zijn er vaak regels over kleuren, hoogte en materiaalgebruik.

Om een grafmonument te kunnen plaatsen op een van de gemeentelijke begraafplaatsen in Den Haag (Begraafplaats Westduin en Begraafplaats Kerkhoflaan) moet er eerst een vergunning voor grafbedekking worden aangevraagd. Op een algemeen graf mag alleen een naamsteen worden geplaatst. Op begraafplaats Kerkhoflaan mag deze maximaal 100*40*4 centimeter zijn. Op begraafplaats Westduin is dat 50*40*4 centimeter. Meer informatie over de begraafplaatsen is te vinden in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Den Haag.

Overlijden in regio Den Haag melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206