Alles over een uitvaart in Den Haag

Hoe verder na verlies dierbare

In de eerste dagen na een overlijden hebben de nabestaanden het vaak druk met de organisatie van de uitvaart. Ze moeten zaken regelen met de uitvaartondernemer en doorgaans komen er ook veel mensen over de vloer om de nabestaanden te condoleren. Pas na de uitvaart dringt het werkelijke verlies vaak pas door tot de directe nabestaanden. Dan begint het echte gemis.

Soms zijn het juist de dagelijkse zaken die heel veel pijn kunnen doen. Denk aan iemand die na het overlijden van zijn of haar partner alleen boodschappen moet doen. Alleen moet eten en tussen de middag geen aanspraak meer heeft op het moment dat men doorgaans gezellig een kopje koffie dronk. Maar ook verjaardagen en feestdagen kunnen na een overlijden heel zwaar zijn.

Online hulp bij verlies

Er zijn in Den Haag diverse instanties (zowel commercieel als vrijwilligers) die zich inzetten voor mensen in rouw. Op internet zijn verschillende chatsites te vinden zoals Pratenoververlies.nl. Op deze website kunnen nabestaanden chatten met deskunige vrijwilligers. De deskunigen bieden een luisterend oor, maar ze kunnen ook adviezen geven en mensen doorverwijzen naar de juiste instanties voor meer persoonlijke hulp. Rouwchat.nl is een initiatief van Humanitas en Yarden. In de onderstaande film legt een gebruiker van de site uit wat zijn ervaring is met Pratenoververlies.nl.

Informatie over rouw

Het kan voor mensen in rouw zijn heel goed zijn om informatie in te winnen over wat rouw is en wat rouw doet met mensen. Op Uitvaart.nl is in het hoofdstuk rouw uitgebreide informatie te vinden over dit onderwerp. De informatie is ondergebracht in verschillende rubrieken waardoor iedereen direct de informatie kan vinden die bij hem of haar past. De site biedt ook informatie voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is. Naast de geschreven teksten staan er diverse korte films waarin prof. dr. Manu Keirse uitleg geeft over verschillende onderwerpen.

Via de links hieronder kunt u de informatie over rouw vinden op Uitvaart.nl.

 • Rouwen - Hoe doe je dat?
 • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
 • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
 • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
 • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
 • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
 • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
 • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
 • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

 • Humanitas Haagland

  Humanitas Haagland, de lokale afdeling van Humanitas in Den Haag, biedt speciale hulp voor mensen die iemand hebben verloren. De hulp wordt individueel en in lotgenotengroepen aangeboden. Ervaren, opgeleide vrijwilligers geven deze hulp.

  Nabestaanden kunnen bij Humanitas Haagland een maatje krijgen. Dat is vrijwilliger die regelmatig langs komt bij de nabestaande om te praten of om andere dingen te doen zoals bijvoorbeeld samen wandelen etc. De vrijwilligers kunnen de nabestaanden ook in contact brengen met een lotgenotengroep. Het kan soms heel prettig zijn om met mensen te praten die precies hetzelfde meemaken.

  Humanitas Haagland
  Laan 20
  2512 GN Den Haag
  Tel 070 358 42 84
  haagland@humanitas.nl (algemeen mailadres)

  Voor directe informatie over hulp bij rouw kunt u mailen naar sbr.haagland@humanitas.nl. Bij Humanitas is iedereen welkom voor hulp ongeachte geloof, afkomst of geaardheid.

  Hulp bij de administratie

  Als iemand zijn of haar partner verliest die altijd de administratie deed kan het voorkomen dat men hulp nodig heeft bij de administratie. Op Uitvaart.nl is uitgebreide informatie te vinden over hoe mensen de administratie weer kunnen oppakken. Als men er zelf niet uitkomt kan men aan één van de deskundigen van Uitvaart.nl vragen stellen. Hier zitten geen kosten aan verbonden.
  Via de links hieronder komt u uit in de infotheek van Uitvaart.nl.

 • Zorg voor nabestaanden
 • Nalatenschap
 • Belastingzaken
 • Overlijden in regio Den Haag melden?
  Bel nu direct: 088 - 605 1206