Alles over een uitvaart in Den Haag

Crematorium Den Haag

In Den Haag zijn drie crematoria gevestigd. Het gaat om crematorium Pax, crematorium Ockenburgh en crematorium Haagse Duinen.

Hoe ziet een crematorium er uit

Elk crematorium ziet er weer anders uit maar in grote lijnen zijn een aantal faciliteiten altijd aanwezig. Zo wordt de familie bij binnenkomst ontvangen in een familiekamer. Soms is de overledene opgebaard in die ruimte zodat de familie de kist kan sluiten vlak voordat de uitvaartplechtigheid begint. De belangstellenden worden meestal ontvangen in de ontvangsthal of ze kunnen al plaatsnemen in de aula van het crematorium.

De uitvaartplechtigheid wordt gehouden in de aula. Een uitvaartplechtigheid duurt doorgaans tussen de 30 en 45 minuten, maar het staat families helemaal vrij om een langere uitvaartplechtigheid te houden. Het is dan wel belangrijk dat men van te voren aangeeft bij het crematorium dat men een langere uitvaartplechtigheid wil houden. Op die manier kan het crematorium daar rekening mee houden in de planning.

Na de plechtigheid in de aula gaat de familie met de andere belangstellenden naar de koffiekamer. Daar wordt de condoleance gehouden. Een condoleance kan helemaal naar wens en smaak van de familie worden ingevuld. Doorgaans wordt de overledene direct na de uitvaartplechtigheid gecremeerd.

Aanwezig bij invoeren kist

Het is mogelijk om met een aantal mensen aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist in de crematieoven. De meeste crematoria stellen het wel op prijs dat dit van te voren wordt doorgegeven. Op die manier kan men er voor zorgen dat de familie alle tijd heeft om bij de invoering aanwezig te zijn zodat ze op een waardige manier afscheid kunnen nemen.

De crematieruimte

In het crematorium wordt het lichaam van de overledene verbrand in een speciale crematieoven. De as wordt vervolgens in een speciale asbus voor minimaal een maand opgeslagen in de algemene nis van het crematorium.

De crematie van een overledene duurt ongeveer vijf kwartier. De crematieoven is voorzien van speciale filtersystemen die er voor zorgen dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten. In de infotheek van Uitvaart.nl is in het hoofdstuk De crematieoven veel informatie te vinden over hoe een crematie werkt en hoe een oven technisch in elkaar zit. Daar is ook informatie te vinden over temperaturen en de hoeveelheid as die overblijft na een crematie.

Asbestemming

Een maand na de crematie mag de familie de as van hun dierbare ophalen bij het crematorium. Nabestaanden moeten daarna kiezen of ze de as willen bewaren of dat ze het willen verstrooien. Het kan ook heel goed zijn dat de overledene in zijn of haar uitvaartwensen heeft aangegeven wat er met de as moet gebeuren.

Zowel bij het verstrooien van as als bij het bewaren van as is er in Den Haag volop keuze. Kijk daarom voor meer informatie en voorbeelden in het hoofdstuk Wat te doen met de as van de overledene.

Crematorium PAX

In juni 2023 opende Crematorium Pax haar deuren op begraafplaats St. Barbara in Den Haag. Het crematorium beschikt ook over een uitvaartcentrum waar de overledene in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart opgebaard kan worden.

Er is ruimte tot maximaal 400 belangstellenden voor uitvaartplechtigheden in de kapel. Bij het ontwerp van het crematorium is rekening gehouden met duurzaamheid, daarom beschikt het crematorium over een elektrische crematieoven. De elektriciteit voor de oven wordt opgewekt met zonnepanelen die in de glazen daken van het crematorium zijn geïntegreerd.

Crematorium Pax
St. Barbaraweg 6
2516 BT Den Haag
Telefoon: 070 350 3718

Crematorium Ockenburgh

Aan de rand van Den Haag ligt Crematorium Ockenburgh. Het crematorium is zo gebouwd dat het een geheel vormt met de sfeervolle tuin en het bos. In de grote aula van crematorium Ockenburgh is ruimte om grote groepen mensen (450 personen) te ontvangen. In de kleine aula kunnen kleinere gezelschappen op intieme wijze afscheid nemen van hun overleden dierbare. Medewerkers van het crematorium zetten zich in om het afscheid helemaal naar wens en smaak van de familie te laten verlopen. Er is veel mogelijk en daarom wordt families aangeraden om hun persoonlijke ideeën altijd voor te leggen zodat de medewerkers mee kunnen denken.

Rond het crematorium zijn verschillende asbestemmingen aanwezig. Op die manier kunnen families een plek creëren om hun overleden dierbare te herdenken. Zo kan de as worden geplaatst in een urnenmuur, een columbarium of bijgezet worden in een urnengraf. Er is ook een verstrooiveld.

Crematorium Ockenburgh was jarenlang eigendom van uitvaartorganisatie Yarden. Yarden werd in augustus 2021 overgenomen door uitvaartorganisatie DELA.

DELA Crematorium Ockenburgh
Ockenburghstraat 21
2553 AA Den Haag
Telefoon: 070 397 8411

Crematorium Haagse Duinen

Crematorium en uitvaartcentrum Haagse Duinen is geopend in 2017. Het ligt aan de Wijndaelersingel 1 in Den Haag.

Het crematorium biedt alle ruimte en tijd om in alle rust afscheid te nemen van de overledene. Er is een grote aula aanwezig waar men uitkijkt op een bosrijke omgeving. Speciale wensen kunnen op maat worden ingevuld. Zoals bijvoorbeeld live muziek, Hindoestaanse vuurdiensten of indien gewenst het begeleiden van de overledene naar de invoerruimte en het door de nabestaanden zelf starten van het crematieproces.

Crematorium Haagse Duinen
Wijndaelersingel 1
2553 AC Den Haag
Telefoon: 070 218 20 88

Overlijden in regio Den Haag melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206