Alles over een uitvaart in Den Haag

Uitvaartcentrum Den Haag

Veel uitvaartondernemers uit Den Haag hebben de beschikking over een eigen uitvaartcentrum. Sommige zijn heel modern ingericht of juist heel huiselijk en soms ouderwets. Als een familie gebruik wil maken van een uitvaartcentrum kan het dus verstandig zijn om vooraf te bekijken hoe het uitvaartcentrum er uit ziet.

Opbaren in een uitvaartcentrum

De hoofdfunctie van een uitvaartcentrum is doorgaans het opbaren. De overledene ligt in de kist of op een opbaarplank in een opbaarkamer. De familie en andere belangstellenden kunnen in deze kamer bij de overledene zijn om afscheid te nemen. Soms willen mensen in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart meerdere keren bij de overledene langskomen.

Op het moment dat er geen bezoek is voor de overledene wordt hij of zij in een koeling bewaard. De koude temperatuur van de koeling zorgt ervoor dat het ontbindingsproces wordt vertraagd. Doorgaans wordt de opbaarkamer niet verwarmd om ook daar te zorgen voor een lage temperatuur. Bij de meeste uitvaartcentra wordt het bezoek aan de overledene in rekening gebracht op de uitvaartfactuur.

24-uurs kamer

Er zijn verschillende uitvaartondernemers in Den Haag die de beschikking hebben over een zogenaamde 24-uurs kamer. Dit zijn opbaarkamers waar de familie 24-uur per dag bij de overledene kan zijn zonder dat ze een afspraak hoeven te maken. De nabestaanden hebben een eigen sleutel van de opbaarkamer en kunnen zo langskomen op elk moment dat ze dat willen.

Een 24-uurs kamer geeft de familie veel vrijheid om afscheid te nemen wanneer ze maar willen. Ze hoeven ook niet van te voren na te denken over hoe lang ze bij de overledene willen blijven. Een 24-uurs kamer is een geschikt alternatief voor families die de overledene niet thuis kunnen (of willen) opbaren, maar die wel veel bij de overledene willen zijn.

Nabestaanden die graag gebruik willen maken van een 24-uurs kamer kunnen er bij het kiezen van de meest geschikte uitvaartondernemer rekening mee houden of de uitvaartondernemer de beschikking heeft over een 24-uurs kamer.

Uitvaartplechtigheid en condoleance

In een uitvaartcentrum kan doorgaans ook de uitvaartplechtigheid worden gehouden. Verschillende uitvaartcentra beschikken over een aula die is voorzien van alle faciliteiten die nodig zijn om een uitvaartplechtigheid te houden. Denk dan bijvoorbeeld aan televisieschermen en geluidsinstallaties. Het kan heel praktisch zijn om de uitvaartplechtigheid te houden in het uitvaartcentrum omdat dan alles (behalve de begrafenis of crematie) op dezelfde locatie wordt gehouden.

De meeste uitvaartcentra hebben een moderne keuken waardoor ze ook condoleances kunnen faciliteren. Meestal is er een speciale koffiekamer waar mensen samen kunnen zijn en onder het genot van een hapje en een drankje herinneringen ophalen na de uitvaart.

Een uitvaartcentrum is een van de locaties waar een uitvaart en een condoleance kan worden gehouden in Den Haag. Voor meer locaties en inspiratie kunt u kijken in het hoofdstuk Condoleance locaties in Den Haag of Waar hou je de uitvaartplechtigheid.

Overlijden in regio Den Haag melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206