Alles over een uitvaart in Den Haag

Condoleance locaties in Den Haag

De condoleance is het moment waarop familie en belangstellenden van de uitvaart samen komen om elkaar te condoleren en om herinneringen op te halen aan de overledene. De manier waarop een condoleance wordt gehouden is in de laatste jaren sterk veranderd.

Bijna iedereen kent de opmerkingen over de koffie en de cake na de uitvaart wel. Decennia lang was het standaard dat er na de uitvaartplechtigheid koffie en thee werd geserveerd met een plakje cake. Soms werd dit uitgebreid met een broodje kaas of ham. Maar op culinair gebied is er veel veranderd bij condoleances.

Families wonen tegenwoordig vaker ver van elkaar af. Dat maakt dat mensen elkaar vaak lange tijd niet hebben gezien. Een uitvaart is dan het eerste moment waarop iedereen elkaar weer ziet. Daarom willen mensen de tijd hebben om bij te praten en om even rustig te kunnen zitten. Een condoleance heeft soms bijna wat weg van een reünie omdat mensen elkaar vaak heel wat te vertellen hebben.

Locaties voor condoleance in Den haag

De meeste condoleances worden gehouden in de koffiekamer van het uitvaartcentrum of van crematorium Ockenburg of crematorium Nieuw Eykenduynen. Deze locaties hebben alle faciliteiten in huis om een condoleance te kunnen verzorgen. Het voordeel is ook dat de medewerkers van deze locaties dagelijks condoleances verzorgen en ze dus als geen ander weten hoe ze mensen kunnen bedienen na een uitvaart.

Tegenwoordig komt het ook voor dat families er voor kiezen om de condoleance te houden in een heel andere locatie. Ze kiezen bijvoorbeeld voor een restaurant, kroeg of zalencentrum. Er zijn in Den Haag tientallen prachtige locaties waar een condoleance gehouden kan worden. Er zijn kleine, intieme locaties maar ook gelegenheden waar grote groepen mensen kunnen worden ontvangen. Families kunnen de condoleance zelf organiseren maar ze kunnen dit ook laten verzorgen door de uitvaartondernemer.

Het kan ook zijn dat een familie er voor kiest om de condoleance in eigen huis te laten plaatsvinden. In dat geval moet men wel de beschikking hebben over voldoende ruimte om alle belangstellenden te kunnen ontvangen. Ook moet er veel worden voorbereid. Uw uitvaartondernemer kan dit voor u organiseren. Hij of zij weet precies wat er allemaal geregeld moet worden. Denk bijvoorbeeld aan voldoende toiletvoorzieningen, de catering etc.

Luxe bittergarnituur en champagne

Tijdens een condoleance wordt tegenwoordig niet vaak meer alleen cake met koffie geserveerd. Steeds vaker kiezen families er voor om na de uitvaart met elkaar te toosten op het leven van de overledene.

Het kan ook zijn dat er live muziek wordt gespeeld en dat er bittergarnituur wordt geserveerd.

Sommige families kiezen er voor om de condoleance te houden met een klein gezelschap. Ze gaan samen naar een restaurant om daar samen te eten en in alle rust terug te kunnen kijken op de uitvaart.

Vroeger was het de gewoonte dat alle belangstellenden na de uitvaart een hand kwamen geven aan de directe familie. Maar tegenwoordig wordt vaak gevraagd om de condoleances op een later tijdstip over te brengen. Nabestaanden zijn vaak heel moe van alle emoties en stress rond de uitvaart. Na de plechtigheid willen ze even rustig kunnen zitten en wat drinken en eten. Ze willen dan liever niet steeds opstaan om iedereen een hand en een kus te geven.

Online condoleren

Veel nabestaanden maken na het overlijden van hun dierbare een condoleanceregister aan op Condoleance.nl. Hier kunnen belangstellenden een reactie achter laten. Het register blijft twee maanden kosteloos online staan. Daarna kan de familie het register zelf (gratis) uitprinten. Als nabestaanden willen dat het register langer online blijft staan kunnen ze het register tegen een kleine vergoeding verlengen. Het is ook mogelijk om van het register een boekje te laten maken. De kosten van het boekje zijn afhankelijk van het aantal pagina’s en foto’s die men er in wil afdrukken.

Overlijden in regio Den Haag melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206