Alles over een uitvaart in Den Haag

Geen geld om uitvaart te betalen

Niet alle Hagenezen hebben genoeg geld om een uitvaart te kunnen betalen. Als mensen in die situatie ook geen uitvaartverzekering hebben kunnen er na het overlijden problemen ontstaan. Op het moment dat niemand de kosten van de uitvaart kan betalen is de gemeente Den Haag verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitvaart. De gemeente Den Haag zal in dat geval zorgen dat de uitvaart wordt georganiseerd.

Men noemt dit soort uitvaarten ook wel eens uitvaart van gemeentewege. Doorgaans zal de gemeente er voor kiezen om er een sobere uitvaart van te maken om zo de kosten te drukken. Meestal probeert men uit te zoeken of de overledene bij leven heeft aangegeven of hij/zij de voorkeur had voor een begrafenis of crematie. Als er geen familie of vrienden zijn die bij de uitvaart aanwezig willen zijn zorgt de gemeente er voor dat er iemand aanwezig is. In dat geval wordt ook de hulp ingeschakeld van één van de dichters van de stichting Eenzame uitvaart. In het hoofdstuk eenzame uitvaart in Den Haag kunt u daar meer over lezen.

Jaarlijks moet de gemeente Den Haag ongeveer 175 uitvaarten regelen voor mensen die geen geld hebben of die eenzaam in armoede zijn overleden. Als er directe nabestaanden zijn dan kan de gemeente eventueel proberen om de kosten van de uitvaart op hen te verhalen. De gemeente Den Haag zal er altijd voor zorgen dat de overledene een waardige en respectvolle uitvaart krijgt.

Uitvaart en bijzondere bijstand

Mensen die een uitvaart moeten regelen maar die daar geen geld voor hebben kunnen in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand is bedoeld voor onverwachte uitgaven. Om in aanmerking te komen mag het eigen vermogen niet hoger zijn dan een door de gemeente Den Haag vastgesteld bedrag. Er zijn nog een aantal andere voorwaarden waaraan moet worden voldaan.

Kijk voor meer informatie over de voorwaarden en de manier van aanvragen op de website van de gemeente Den Haag. U kunt met vragen ook bellen naar de Klantenservice SZW (werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur) op nummer (070) 752 73 60.

Geld inzamelen bij je omgeving (crowdfunding)

Heb je geen geld of onvoldoende geld om de uitvaart van je wensen te bekostigen? Dan kun je overwegen om de hulp in te schakelen van je omgeving. Er zijn tegenwoordig steeds meer sites waar mensen een inzamelingsactie kunnen starten, zogenaamde crowdfunding sites. De site UitvaartDonatie.nl richt zich helemaal op inzamelingsacties voor uitvaarten.

Het mooie van UitvaartDonatie.nl is dat je niet alleen geholpen wordt met het inzamelen van geld, maar dat de uitvaart ook wordt uitgevoerd door een deskundige en ervaren uitvaartonderneming. Bovendien betalen donateurs geen commissie en transactiekosten zoals bij andere crowdfunding sites. Zo hebben de mensen die geld geven, de donateurs, de zekerheid dat al hun geld alleen aan een uitvaart wordt besteed.

Overlijden in regio Den Haag melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206